.
xXx: Czy ktoś potrafiłby wyprowadzić wzór de Moivre'a lub wytłumaczyć mi czemu eπi=cosφ+isinφ ?
z góry dziękuję
18 lis 18:27
xXx: edit: oczywiscie eφi
18 lis 18:29
Trivial:
Najłatwiej to chyba pokazać rozwijając w szereg nieskończone.
| | x3 | | x5 | | x7 | |
sinx = x − |
| + |
| − |
| + ... |
| | 3! | | 5! | | 7! | |
| | x2 | | x4 | | x6 | |
cosx = 1 − |
| + |
| − |
| + ... |
| | 2! | | 4! | | 6! | |
| | x2 | | x3 | | x4 | | x5 | |
ex = 1 + x + |
| + |
| + |
| + |
| + ... |
| | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | |
Policzmy e
ix.
| | (ix)2 | | (ix)3 | | (ix)4 | | (ix)5 | |
eix = 1 + ix + |
| + |
| + |
| + |
| + ... |
| | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | |
| | x2 | | x3 | | x4 | | x5 | |
= 1 + ix − |
| − i* |
| + |
| + i* |
| + ... |
| | 2! | | 3! | | 4! | | 5! | |
| | x2 | | x4 | | x3 | | x5 | |
= (1 − |
| + |
| − ... ) + i(x − |
| + |
| − ...) |
| | 2! | | 4! | | 3! | | 5! | |
= cosx + isinx.
A zatem:
e
iφ = cosφ + isinφ.
18 lis 18:38
xXx: dziekuje, a z wyprowadzeniem wzoru de Moivre'a bys dal rade?
18 lis 18:45
Trivial:
Dowód jest na wiki.
pl.wikipedia.org/wiki/WzórdeMoivre'a
18 lis 18:52
xXx: no własnie ale mi chodzilo o to jak on na to wpadl, a nie zeby udowodnic ze to jest prawda
18 lis 18:59
Trivial: Pewnie dzielnie wymnażał ręcznie, aż zauważył zależność.
18 lis 19:06
xXx: i udowodnil indukcyjnie? eee to slabo
18 lis 19:11