Czy poprawnie policzylem?
Suchejroo: f(x)=(tg3x)
x
| | 1 | |
f'(x)=(xtg3x)x−1 − |
| * 3 |
| | cos2(3x) | |
18 lis 18:08
sushi_ gg6397228:
jest taki wzor
f
g= e
ln fg= e
g* ln f i tera pochodna tego
| | f' | |
(fg)'= eg* ln f * ( lnf + g* |
| ) |
| | f | |
18 lis 18:16
Trivial:
A ja bym pociągnął dalej.
| | 1 | |
(uv)' = (evlnu)' = evlnu*(vlnu)' = uv(v'*lnu + v* |
| *u') = |
| | u | |
=
uvlnu*v' +
vuv−1*u'
Czyli co mamy? Mamy 'sumę' wzorów na (x
α)' i (a
x)'.
18 lis 18:21
Suchejroo: a kiedy to stosujemy? a kiedy liczymy normalnie? nie wiem czy wiecei o co mi chodzi
20 lis 12:46
Suchejroo: czy moglby ktos mi to rozpisac poprostu?
20 lis 12:54
Ed: ((tg3x)
x)' = (e
xlntg3x)' = e
xlntg3x * (xlntg3x)' =
| | 1 | |
exlntg3x * ((x)'lntg3x + x(lntg3x)') = exlntg3x * (lnth3x + x( |
| * (tg3x)')) |
| | tg3x | |
nie chce mi sie tego caly czas przepisywac
| | 1 | | 1 | |
(tg3x)' = |
| * (3x)' = |
| * 3 |
| | (cos3x)2 | | (cos3x)2 | |
mam tylko nadzieje ze gdzies sie nie pomylilem

czyli niby wynik koncowy to
| | 1 | | 1 | |
exlntg3x * (lnth3x + x( |
| * |
| * 3)) |
| | tg3x | | (cos3x)2 | |
20 lis 14:45
Suchejroo: dzieki zaraz przestudiuje to
20 lis 14:50