funkcja kwadrtowa
nick: sporządź wykres funkcji f(x)= −x2+4 dla x ∊(−∞,2)
x−2 dla x∊<2,+∞)
po f(x) jest klamra
18 lis 18:00
Andrzej: y = − x2 + 4
liczysz miejsca zerowe , rysujesz parabole
pozniej masz
y = x − 2 , obierasz punkty x obierasz od wartosci 2
18 lis 18:09
Andrzej:

cos w tym stylu
18 lis 18:12
Andrzej: sorry za badziewny rysunek, ale nie jestem Picasso
18 lis 18:12
Andrzej: kurde zrabalem, ramiona paraboli maja byc skierowane w dól, ale reszta powinna byc dobrze
18 lis 18:14
nick: czyli co musze zrobić z tą drugą funkcja y=x−2 ?
18 lis 18:16
Andrzej: Po prostu narysować,
y = x − 2
obierasz sobie jakies punkty np.
x1 = 2 ; x1 = 3 i z równania y = x − 2 wyliczasz odpowiedni y1 i y2 i rysujesz na ukladnie
wspolrzednych
18 lis 18:17
nick: i wtedy tą pierwszą funkcje też narysowac w układzie współrzędnych?
18 lis 18:21
Andrzej: Tak jest

, pierwsza funkcje narysowac i druga funkcje narysowac na jednym ukladzie
wspolrzednych i koniec pracy.
18 lis 18:22
nick: ok,wielkie dzieki za pomoc
18 lis 18:24
Andrzej: No i jeszcze mógłbyś wyliczyć wierzchołek paraboli gdzie dokładnie się on znajduje. I będziesz
miał dokładny wykres
18 lis 18:25
nick: ok
18 lis 18:25
nick: W=(0,4) ?
18 lis 18:27
Andrzej: Tak jest
18 lis 18:28
nick: jeszcze raz dzieki
18 lis 18:29
Eta:
@Andrzej
Podałeś błędne rozwiązanie ( wykres do bani !
18 lis 21:22
Eta:
18 lis 21:29