stereometria
Karolinka: Mógłbyś ktoś pomóc rozwiązać takie zadanie:
Dany jest ostrosłup, którego podstawa ABCD jest kwadratem. Krawędź boczna DS jest prostopadła
do płaszczyzny podstawy. ściana boczna ADS jest trókątem równoramiennym. Wyznacz cosinus kąta
między dwiema nieprostopadłymi do podstawy ścianami bocznymi tego ostrosłupa.
Jakby ktoś mógł rysunek przede wszystkim.
18 lis 17:52
Aga:

Narysuję jeszcze raz
18 lis 18:07
Aga:
18 lis 18:14
Karolinka: A jak obliczyć tu długość boku |BS| bo podane w odpowiedziach, że |BS| = a√3
18 lis 18:23
Karolinka: Pomocy
18 lis 18:48
Karolinka: Pomocy
18 lis 19:32
Karolinka: Pomocy
18 lis 19:59
%25253Cb%25253EKarolinka%25253A%25253C%25252Fb%25253E%252520Pomocy%25250A%25250A
18 lis 20:09
sushi_ gg6397228:
trojkat prostokatny BDS
|BD|2+ |DS|2= |BS|2
|BD|= a√2 bo to przekatna kwadratu
18 lis 20:38
Karolinka: Racja

Dziękuje bardzo, że na to nie wpadłam
18 lis 20:40
sushi_ gg6397228: na zdrowie
18 lis 20:43
Karolinka: Mam jeszcze jedną wątpliwość jak obliczyć |AE|
pierwszy pomysł to skorzystać z wzoru Herona, bo mam wszystkie boki.
Ale nie wiem jak można łatwiej, wie ktoś może? Tak się zastanawiałam na tym, że w trójkącie ADS
kąty to 45, 45, 90.
18 lis 20:56
Aga: IAEI to wysokość trójkąta prostokątnego ABS opuszczona na przeciwprostokątną IBSI.
.IASI=a√2
18 lis 22:49
Karolinka: A skąd wiesz, że trójkąt ABS jest prostokątny? W poleceniu o tym nie ma mowy.
18 lis 22:53
Aga: Trójkąt o bokach a, a√2, a√3jest prostokątny,
wszystkie trójkąty są prostokątne.
18 lis 23:01