Pomoc:):)
Chorowitka.:
Mam pytanko czy ktoś pomaga tu również z fizyki?
18 mar 10:46
Basia: Czasem Mickej jak akurat coś w danym temacie wie. Poza tym większość nie ma o fizyce
pojęcia.
18 mar 11:11
b.: No jest jeszcze Jakub
18 mar 13:29
Jakub: Zgadza się. Staram się rozwiązywać zadania z fizyki.
18 mar 14:24
Chorowitka.: Zadanko: Ile metrów przewodnika z chromolikieliny o oporze właściwym =9,8*107 ( tu jest
do minus 7) Ωm. I średnicy d=0,5 milimetra, musimy użyć do wykonania grzałki o mocy
P=250W pracującej pod napięciem U=220V.
20 mar 10:17
kaz: R=U2/P=193,6[Ω]
R=Rwł*l/S→l=R*S/Rwł
20 mar 12:21
Chorowitka.: A jak to wytłumaczyć skąd się to wzieło?
20 mar 13:27
kaz: Ze wzoru na moc w obwodzie elektrycznym tj.P=U*I
dalej z prawa Ohma tj.I=U/R po wstawieniu do powyższego równania mamy P=U2/R
20 mar 13:42
Chorowitka.: Dzięki wielkie
20 mar 14:16