trygonometria
zawiecha: | | 2 | | 3 | |
ctgα= |
| obliczyc wartosci trygonometryczne obliczyłem ze tgα= |
| ale pozniej jak jest |
| | 3 | | 2 | |
| | sinα | | 2 | | sinα | |
ze ctgα= |
| to jak zrobiłem |
| = |
| i wyszło 2cosα=3sinα . |
| | cosα | | 3 | | cosα | |
sin
2α+cos
2α=1 to jak to terz podstawic?
18 lis 17:04
Andrzej: Mozesz to zrobic na 2 sposoby. Narysowac trojkat i obliczyc z pitagorasa 3 bok i wyznaczyc sin
i cos.
18 lis 17:09
zawiecha: ale ja chce to z tego co napisałem z jedynki trygonometrycznej jak to podstawic?
18 lis 17:10
18 lis 17:11
zawiecha: ja chce pierwszy nie drugi . jak to podstawic? (2cosα)2 + cos2=1?
18 lis 17:13
Andrzej:
podstawic do jedynki wyliczyc
18 lis 17:16
zawiecha: ale policzyles . gorszy ode mnie
18 lis 17:17
zawiecha: niech pomoze ktos kto wie
18 lis 17:17
Andrzej: Co za gość.
| | cos | |
i wiemy ze ctgα = |
| |
| | sin | |
| cos | | 2 | |
| = |
| / mnozysz razy 'sin' stronami |
| sin | | 3 | |
i wychodzi ci to co napisalem , pozniej podstawiasz do wzoru na jedynke i zadanie skonczone.
18 lis 17:20
18 lis 17:21
Andrzej: poza tym tg to jest sin/cos , a ctg to jest cos/sin
18 lis 17:23
zawiecha: no oki. a tak jak ja robiłem nie mozna ? ( o godzinie 17;13)
18 lis 17:24
Andrzej: Jezeli chcialbys korzystac z funkcji cosinus w jedynce to wychodzilo by ci ze sin = {3}{2} cos
| | 3 | |
i byloby ( |
| cos)2 + cos2 = 1 |
| | 2 | |
18 lis 17:27
krystek: | | 3 | |
Nie ,ponieważ sinx= |
| cosx |
| | 2 | |
18 lis 17:27
18 lis 17:28
zawiecha: nie łape
18 lis 17:31
18 lis 17:35
krystek: | | 3 | | sin | | sinx | | 3 | |
Jeżeli tgx= |
| a wiemy ,że tgx= |
| ⇒ |
| = |
| ⇒sinx=... |
| | 2 | | cosx | | cosnx | | 2 | |
18 lis 17:35
Aga: Możesz zrobić tak
sin
2α+cos
2α=1
cos
2α=1−sin
2α
cosα=...
18 lis 17:44
18 lis 17:45
18 lis 17:47
Aga: Jeśli 2cosα=3sinα //:2
18 lis 17:47
zawiecha: oki. ale tego nie mozna zrobic tak? 3cosα=2sinα czyli sin2α+cos2α=1 i podstawic jakos?
18 lis 17:48
krystek: | | 2 | | cosx | | 2 | |
Aga jeżeli ctgx= |
| ⇒ |
| = |
| Źle spojrzałaś na zad. |
| | 3 | | sinx | | 3 | |
18 lis 17:51
Aga: Ale powinno być
2sinα=3cosα
18 lis 17:51
zawiecha: | | 3√13 | | 2√13 | |
wyszło mi sinα |
| a cosα= |
| dobrze? |
| | 13 | | 13 | |
18 lis 18:07
Aga: Jeszcze z minusami te same wartości.
18 lis 18:21
zawiecha: wartosci nie moga byc ujemne
18 lis 18:21
Aga: Dlaczego, przecież w zadaniu nie pisze, że kąt α jest kątem ostrym.
18 lis 22:56
ICSP: Aga nie jest napisane
18 lis 23:00
Aga: Też.
18 lis 23:04