oblicz dlugosc krawedzi graniastoslupa
artek: mam prosbe, niewiem jak rozwiazac to zadanie czy ktos moglby mi pomoc
W graniastoslupie prawidlowym czworokatnym przekatna ma dlugosc 13, a przekatna sciany
bocznej ma dlugosc 12, oblicz dlugosc krawedzi tego graniastoslupa.
18 mar 10:24
Krzysiek: a- dł. krawędzi podstawy
H - wys. graniastosłupa
D-przekątna graniastosłupa =13
d-przekątna ściany bocznej =12
H2+a2=d2 → H2=d2-a2
H2+(a√2)2=D2 → H2=D2-2a2
d2-a2=D2-2a2
a2=D2-d2=13-122=25
a=5
H2=122-52=119
H=√119
18 mar 11:56