Oblicz granicę ciągu
Kotek: Oblicz granicę ciągu: a
n=
√n+1 −
√n Prosze o pomoc
18 lis 16:23
Kotek: Jakieś wskazówki?
18 lis 16:46
Trivial:
| | a+b | | a2−b2 | |
a−b = (a−b)* |
| = |
| .  |
| | a+b | | a+b | |
18 lis 16:48
Kotek: A mógłbys mi napisać jak to powinnam podstawić?
18 lis 16:51
Trivial:
a =
√n+1
b =
√n.
Dalej dasz radę.
18 lis 16:51
Kotek: Dziękuję bardzo
18 lis 16:55
Kotek: | | n+1−n | |
Czyli po podstawieniu bedzie: |
| i z tego wyznaczyc granice? Czy jak? Bo |
| | √n+1 + √n | |
przyznam szczerze ze nigdy sie jeszcze nie spotkalam z taka metoda
18 lis 17:05
Suchejroo: tak dokladnie, sprzężenie to jest.
| | 1 | | 1 | |
wychodzi Ci lim |
| = |
| = 0 |
| | √n+1+√n | | nieskonczonosc | |
18 lis 17:17
Kotek: A to takie buty

dziekuje slicznie
18 lis 17:24
Suchejroo: nie ma sprawy
18 lis 17:27