X
mastablasta: geometria analityczna − algebra 1.1
Znajlezc miejsca przeciecia prostej
{ x= 4 − 2t y = −6 + t
z osiami ukladu wspolrzednych. czy punkt P=(4,7) nalezy do tej prostej ?
18 lis 16:20
xSuchax: są 2 rozwiązania, dlatego że x=0 lub y=0
x=0 y=−6+2 y=0 x=4−2*6
0=4−2t y=−4 0=−6+t x = −8
t=2 t=6
A = (0,−4) B=(−8,0)
b) czy pkt nalezy do prostej (punkt wpisujemy w x i y (x=4) i (y=7):
{4=4−2t i 7=−6+t
obliczmy równania i wychodzi t=0 i t=13 ==> jest to równanie sprzeczne i pkt nie należy.
18 lis 16:28
mastablasta: dzieki ; )
18 lis 17:12