Oblicz granicę ciągu
Madzia021092: Oblicz granicę ciągu: a
n= U{3n
8 + 3}{(n+ 1)
3 (1−n)
5 Prosze o pomoc
18 lis 15:29
gwiazda: zapisz porządnie

używając ułamka
18 lis 15:31
Madzia021092: | | 3n8 + 3 | |
Oblicz granicę ciągu: an= |
| |
| | (n + 1)3 * (1 − n)5 | |
18 lis 15:43
gwiazda: musisz podnieść do danych potęg i podzielić przez n8 będzię.
18 lis 15:44
Madzia021092: A tego w mianowniku nie da sie jakos uproscic? Bo to tyle liczenia
18 lis 15:47
Suchejroo: W mianowniku bedziesz miala najwyzsza potęge −n
8. Wylaczasz z licznika i mianownika n
8 i
18 lis 15:50
Suchejroo: Nie musisz wyliczac. Wystarczy ze zobaczysz ze wykladnik bedzie tego samego stopnia co w
liczniku. Sprawdzasz znaki i tyle.
18 lis 15:51
Madzia021092: No dzieki

ale tez chodzilo mi o to czy musze ze wzoru skroconego mnozenia obliczyc to (n
+1)
3 a potem obliczyc (1 −n)
5, potem pomnozyc to przez siebie i dopiero mi wyjdzie to co
powinno byc w mianowniku, czy jest moze jakis prostszy sposob, bo mozna sie pogubic w tych
zapisach
18 lis 16:06
Madzia021092: No dobrze, juz wiem o co chodzi

tylko jak ten mianownik zapisac? bo wiem ze najistotniejsze
jest to −n
8 a przeciez dalej tez powinny byc jakies liczby, to po prostu je opuscic i tyle
18 lis 16:09
Suchejroo: jasne od razu napiszesz wynik... jak napiszesz dobrze to nauczyciel bedzie wiedzial
18 lis 17:09
Kotek: No dobrze, dziekuje

a jak sobie poradzić z przykładami takiego typu: Oblicz granicę ciagu
a
n=
√n4 + 1 − n
2? Proszę o pomoc
18 lis 17:18
Amadi: Musisz pomnożyć i podzielić przez wyrażenie sprzężone.
18 lis 17:23
Kotek: | | n4 +1−n4 | |
To znaczy. ze powinnam to zapisac tak: |
| i z tego liczyc granice |
| | √n4+1−n2 | |
18 lis 17:36
Suchejroo: tak. licznik rowna sie jeden, mianownik nieskonczonosc i 1/nieskonczonosc to zero.
18 lis 17:37
Suchejroo: tyle ze w mianowniku masz +n2
18 lis 17:38
Kotek: To juz rozumiem, dzieki
18 lis 17:38
Suchejroo: spoko
18 lis 17:38