zadanie 15
wiesław-rz: krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm i jest nachylona
dopłaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni. oblicz krawędź podstawy sześcianu, którego
obiętość jest równa obiętości ostrosłupa.
18 lis 14:53
asia:

wielokąt foremny to taki który ma wsztstkie boki równe więc podstawą jest kwadrat lub romb
Krawędź boczna z wierzchołkiem i środkiem tworzy trójkąt o kątach 30,90 i 60 stopni a więc jest
połową trójkąta równobocznego stąd wysokośc H=0,5*4=2cm.
odległość od środka podstawy s do b =a
√3/2 =2*
√3/2 =
√3
Objętość sześcianu o boku A = A
3 = Objętość ostrosłupa= 1/3* pole podstawy*H
a pole podstawy = iloczyn przekątnych podstawy dzielone przez 2
dalej spróbuj sam
18 lis 15:49
wiesław-rz: cały czs próbuje tylko niewiem czy dobrze to robię , a potrzebne mi to jest do pracy kontrolnej
to wolałbym żeby było chociaz pare zadań dobrze rozwiązane, a z matematyki orłem nie jestem
18 lis 16:11