trapez wpisany w okrag
m: uzasadni że trapez wpisany w okrąg jest tylko wówczas gdy jest równoramienny
18 lis 14:00
Basia:

α+γ = 180−(α+β)
β = 180 − 2α − γ
δ+γ = 180−(δ+β)
2δ = 180 − β − γ = 180 − (180−2α−γ)−γ = 2α
czyli
δ = α
czyli trójkąty ASD i BSC są przystające czyli AD = BC
c.b.d.o
18 lis 14:21
m: to jest dowod +ten trape jest rownoramienn a odwrotnie
18 lis 14:25
asia:

nie umiem ci tego natysować bo nie wiem jak się zaznacza w tym programie kąty.
ale dla każdego trapeza wpisanego w okrąg zachodzi zależność iż odległość od środka okregu do
dowolego wierzchołka jest=R promień a więc otrzymujesz 4 trójkąty wszystkie równoramienne.
zaznacz kąty w każdym trójkącie oraz z właściwości trapezu α+β=180 stopni wyjdzei ci że jest
równoramienny
18 lis 14:27
m: podaj gg
18 lis 14:27
Basia:
nie; w każdym trapezie suma kątów przy A i C = sumie kątów przy B i D = 180
tu masz udowodnione, że jeżeli to jest wpisane w okrąg (czyli AS=BS=CS=DS=r) ⇒
α=δ ⇒ α+β=δ+β ⇒ kąt przy A = kąt przy B ⇒ trapez jest równoramienny
18 lis 14:29
m: asia gg
18 lis 14:32
m: pogadamz na gg
18 lis 14:39
asia: nie mam gg, podaj maila to ci przyślę rysunek w pdf
18 lis 14:42
asia: Basia dobrze to narysowała
18 lis 14:45
m: chester20malpa.pl
18 lis 14:45
asia: a po małpie co ma być o2?wp?
18 lis 15:10
m: vp
18 lis 15:43