proszę niech ktoś pomoże mi to rozwiązać, krok po kroku
Sweet: a) lim x→∞ √1+x2 / 3√1−x3
b) lim x→∞ 2x +1 / 3x +2
c) lim x→π/2 tg2x +1 / tg2x +5
d)lim x→0 sin2x / 1−cosx
e)lim x→π/2 (tgx−1/cosx)
18 lis 13:42
sushi_ gg6397228:
Hospitala znamy
18 lis 13:49
Basia: można bez reguły de l'Hospitala
ad.a
wyłączyć spod pierwiastka x
2 i x
3
ad.b
wyłączyć przed nawias 2
x i 3
x
ad.c
wyłączyć przed nawias tg
2x
ad.d
sin
2x = 1−cos
2x =......
ad.e
| | 1 | |
nie wiem czy to ma być tgx − |
| (wtedy bez tej reguły będzie ciężko) |
| | cosx | |
| | tgx−1 | |
czy |
| (wtedy bez tej reguły też łatwo, podstawić za tgx i przekształcić) |
| | cosx | |
18 lis 14:06
Sweet: w przykładzie b jaki bedzie wynik?
18 lis 14:14
Sweet: i jaki wynik w przykladzie e?
18 lis 14:18
Basia:
ad.b 0
ad.e co tam w końcu ma być ?
18 lis 14:23
Sweet: może ktoś wytłumaczyć mi regułe de l'Hospitala? albo podać jakiś link gdzie jest prosto
wytłumaczone?
18 lis 14:23
Sweet: w e ma byc tak jak napisałas
18 lis 14:24
Sweet: w pierwszej linijce podpunktu e
18 lis 14:24
Basia:
no to raczej bez reguły de l'Hospitala będzie trudno; znasz ?
18 lis 14:25
Sweet: tgx − (1/cosx) ma byc
18 lis 14:28
Sweet: no wlaśnie nie znam, a mozesz mi ja wytłumaczyc jakos?
18 lis 14:29
Basia:
a pochodne już były ? bo są do tego potrzebne
18 lis 14:30
Sweet: no właśnie nie miałam
18 lis 14:32
Basia: no to na razie nie mam pomysłu
18 lis 14:48
Basia:
| cos(π2−x) − cos0 | |
| = |
| sin(π2 − x) | |
| −2sin(π4 − x2)*sin(π4 − x2) | |
| = |
| sin[2(π4 − x2)] | |
| −2sin(π4 − x2)*sin(π4 − x2) | |
| |
| 2sin(π4−x2)*cos(π4−x2) | |
=
− tg(
π4 −
x2) → (przy x→
π2) − tg0 = 0
proste to w sumie było
19 lis 19:28