Zad. Czy relacja jest relacją równoważności? Jeśli tak, to podaj klasy abstrakcj
ffes: Zad. Czy relacja jest relacją równoważności? Jeśli tak, to podaj klasy abstrakcji.
1) X⊂N
2 xRy <=> 3|x−y
zwrotna : 3|x−x = 3|0 , zatem jest zwrotna
Symetryczna : 3|x−y => 3|y−x i tutaj nie wiem jak to sprawdzic: myslalem nad zapisem:
x−y=3k => y−x=3s
y= −3k +x => −3k+x−x=2s czyli s=−k ? gdzie s,k∊Z jest to dowod?
przechodnia : xRy ⋀ yRz ⇒xRz
czyli : 3|x−y ⋀ 3|y−z ⇒3|x−z tutaj nie jestem pewien ale robie podobnie jak wyzej:
x−y=3k, y−z=3s x−z=3m
wyliczam x i z 3m=3k+y+3s−y czyli m=(k+s)

czyli jest przechodnia?
klasy abstakcji nie mam pojęcia..
jakby mogl mi ktos to wytlumaczyc
18 lis 13:19
ffes: hmm jeszcze gdzies znalazlem ze chyba mozna udowodnic przechodniosc tak :
3|x−y ⋀ 3|y−z ⇒3|x−z
3|x−y +y−z => 3|x−z
18 lis 13:47
ffes: up
18 lis 15:43
polonista: moglby ktos to sprawdzic lub poprawnie rozwiązać
18 lis 16:57
ffes: odswieżam
18 lis 19:08
sushi_ gg6397228:
najlepiej zrobic w zeszycie tabelke jak do gry w statki dla 15 liczb
zaznaczyc te elementy ktore pasuje
od razu bedzie widac, ze jest zwrotna, symetryczna
....
klasy abstracji tez bedzie widac, tylko trzeba miec troche wprawy (trzeba pobrc kilka
elementow i zobaczyc jak sie "skacze z tymi punktami")
18 lis 19:13
ffes: ojoj

a jakos bez tego grafu bo tego u mnie nie było, tylko jakos rozpisywane.. zreszta
wykladowca zrobił sam jeden banalny przykład a te cięzkie zostawil..i nie wiem jak tu
kombinować
18 lis 19:28
sushi_ gg6397228:
to nie graf tylko tabelka−−> bardzo ułatwia szukanie "kontrprzykladow" na przechodniosc
18 lis 19:36
sushi_ gg6397228:
3| (x−y) <=> x−y= 3k
teraz pokazujemy 3|(y−x)
3|(y−x) <=> y−x= 3*h <==> −1*(x−y)= 3*h <= > x−y = −3*h <=> x−y= 3* m
18 lis 19:43
sushi_ gg6397228:
przechodniosc
x−y=3k, y−z=3s x−z=3m −−> jak u Ciebie
x−z= x−y+y−z= (x−y) + (y−z)= 3k + 3s= 3(k+s)= 3* m
18 lis 19:46
ffes: to mi podobnie wyszło ze w Symetryczna : 3|x−y => 3|y−x i tutaj nie wiem jak to sprawdzic:
myslalem nad zapisem: czyli −k=s a u ciebie −3h=3m
a przechodniosc m=(k+s) a Tobie 3(k+s)= 3* m czyli to chyba to samo

tylko ze ja przechodniosc licze ze wyliczam najpierw x i z

bo nie wiedzialem ze mozna dodawać w zapisie 3|x−y ⋀ 3|y−z ⇒3|x−z ze x−z= x−y+y−z=
a mająć np: R∊N
2, xRy⇔ y<2x
tutaj chyba nie da sie udowodnic tylko trzeba stwierdzic własnosc, albo gdy nie jest to podać
kontrprzykład ?
Dzięki za pomoc
18 lis 19:59
sushi_ gg6397228:
jak zrobisz tabelke, to bedzie widac
zwrotn−−> nie (podac ponktrprzyklad)
sym −−> nie (podac ponktrprzyklad)
przechod −−> najpierw poszukac kontrprzyklady, jak sie nie znajdzie, to pokazac ze jest
przechodnia
18 lis 20:05
sushi_ gg6397228:

zwrotna−−> to musza byc zapelnione wszystkie kolka zielone
18 lis 20:20