wyznacz cosinus najmniejszego kąta w tym trójkącie
apacz: przyprostokątne trójkąta ABC maja długości 10 i 24.
18 lis 13:16
ICSP: najmniejszy kąt leży naprzeciw najkrótszego boku.
1. Najpierw z twierdzenia Pitagorasa liczysz przeciwprostokątną
2. Później wiesz że najmniejszy kąt leże naprzeciw najmniejszego boku i stosujesz definicję
cosiunusa.
18 lis 13:18
apacz: a pierwiastek z 676 to ile
18 lis 13:23
Eta:
Weź kalkulator do ręki !
18 lis 13:25
wik: mozna bez liczenia przeciwprostokatnej, tgα= 5/12, to z trojki pitagorejskiej c = 13, wiec
cosα=12/13
lub ze wzorow na tgα i 1 trygonometryczna
18 lis 13:53
apacz: wik dziekuje za dobra pomoc baardzo dziekuje pozdrawiam cieplo
18 lis 14:59