rownoleglobok
ss: Przekatne w równolegloboku maja dlugosci 4 i 6 a k kat miedzy nimi 45 stopni. Wyznacz boki i
katy rownolegloboku
18 lis 13:14
ICSP: przekątne przecinają się w połowie.
Zastosuj twierdzenie cosinusów
18 lis 13:15
ss:

a
2=9+4−12*cos45
a=
√13−6√2
b
2=9+4−12cos135
b=
√13+6√2
i co dalej a jak kąty ?
też z tw cosinusów moze chociaz jaka powinna wyjsc odpowiedz napiszcie
18 lis 13:28
ss: czy te a i b wyliczone to chociaż dobrze ? Wyszły mi katy w równolegloboki okolo 60, 120, 120,
60 stopni mozliwe ?
18 lis 13:36
ss: bo moge policzyc pole równolegloboku
P=0,5*4*6 sin 45=6
√2
i teraz to samo pole moge obliczyc korzystajac z kata ostrego równolegloboku− α :
P=absinα czyli
6
√2=
√169−72sinα=
√97sinα
| | 6√2 | |
sinα= |
| to jest ok ? |
| | √97 | |
18 lis 13:40
ss: help
18 lis 13:51