wyznacz 8 wyraz ciągu oraz sume pierwszych ośmiu wyrazów
apacz: Trzeci wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 25,czwarty 28.
18 lis 13:13
ICSP: a
4 = a
3 + r
a
3 = a
1 + r
a
8 = a
1 + 7r
| | a1 + a8 | |
S8 = |
| *8 = 4(a1 + a8) |
| | 2 | |
wystarczy podstawić
masz dane: a
3 = 25 oraz a
4= 28
18 lis 13:15
Eta:
a
4−a
3= r => r=.....
a
1= a
3−2r=.......
a
8= a
4+4r=......
teraz walcz jak przystało na Indianina
18 lis 13:16
apacz: a skad mam te a1 jak nie mam w danych prosze pomoz
18 lis 13:20
Eta:
Podaj r= ..
18 lis 13:22
apacz: a te a8 to bedzie to co a3=6?
18 lis 13:25
Eta:
Nie odpowiedziałeś(aś) na poprzednie pytanie r=... ?
18 lis 13:27
apacz: 3
18 lis 13:29
apacz: prosze pomozcie z tym rozwiazaniem
18 lis 13:43
ICSP: wyliczyłeś r
teraz drugie równanie:
a3 = a1 + 2r
znasz a3 i znasz r
licz a1
18 lis 13:48
apacz: a1=19 a jak a8 i s8 wyliczyc
18 lis 14:06
ICSP: a8 = a1 + 7r
znasz a1 i r
Zanim spytasz jak wyliczyć sumę sprawdź na wzór który napisałem i zauważ co masz dane.
18 lis 14:12
18 lis 14:16