prosze o pomoc!!!
gosiaa: Błagam o pomoc !Pisze jeszcze raz zadanie i opis rysunku...
Dane w zadaniu:
1.Pole trójkąta ACK jest 3 razy większe niż pole trójkąta CDK (promień koła OA=2r OC=2r i
OK=2r)
2.Promień koła opisanego na trójkącie ACK jest dwa razy większy niż promień koła
opisanego na trójkącie CDK(promień koła O1C=r, O1D=r,O1K=r)
3.Trapez równoramienny ABDC ,kat ABD=51stopni.
Obliczyć kąt alfa CAB
18 mar 06:34
gosiaa: Basiu .proszę pomóż mi
18 mar 11:14
Basia: Ale jakie jest położenie punktu K ? Już Cię o to wczoraj pytałam.
Bez tej informacji nic nie mogę zrobić !
18 mar 11:17
Basia: Teraz muszę kończyć. Będę po południu.
18 mar 11:18
gosiaa: dziękuję Ci, .będę czekała.......K styczna trójkątów AKC.,CKD,DKB,AKB
18 mar 11:24
18 mar 16:45
Basia: Punkt K może też leżeć na AB lub na BC.
Wreszcie może leżeć na zewnątrz trójkata.
Z treści zadania wynika tylko, że nie może należeć do pr.AC ani do pr.CD.
Reszta musi zostać odczytana z rysunku.
Inaczej nic z tego.
18 mar 16:51
gosiaa: Basiu......Trójkąt ACK ,CK złączony z trójkątem CKD, DKA połaczony z trójkątem DKC (KD)
Tak jak piszesz punkt K jest wewnątrz trapezu ....ABD =51 stopni ......już nie wiem jak
to wszytsko opisać ,bo Ty wiesz a ja nie kontaktuje co wiecej Ci podać...
18 mar 16:52
gosiaa: widzę to na rysunku i tepa jestem jak to opisać
18 mar 16:54
tim: Może zeskanuj, bądź narysuj w paincie i wrzuć na stronę jakąś?
18 mar 17:06
Basia: Przyjrzyj się jeszcze raz rysunkowi. Może jakiś inny kąt jeszcze jest podany, a może np.
widać, że punkt K leży na przekątnej BD.
Te dane, które na razie podałaś chyba nie wystarczą do rozwiązania tego zadania.
18 mar 17:22
Basia: A może punkty O i O1 leżą w jakiś szczególny sposób ?
18 mar 17:23
Basia: Masz skaner ?
18 mar 17:23
Basia: Jeśli masz skaner, albo potrafisz to bardzo dokładnie przerysować w paincie, powiem Ci
gdzie to wysłać. Z tym, że rysunek w paincie musi być identyczny z oryginałem.
18 mar 17:25
gosiaa: Basiu ...nie ma podanego zadnego kątu ,ale z tego co widzę punkt K łączy trzy okregi dwa
podobne i jedno male O1 jest srodkiem okregu duzego a O2
18 mar 17:28
gosiaa: Basiu nie mam skanera
18 mar 17:29
gosiaa: kata .pisze juz z błedami ..szok
18 mar 17:30
Basia: Co to znaczy małe O1 ? i duże O2 ?
I jaki trzeci okrąg tam masz ?
Dotychczas pisałaś o dwóch: opisanym na tr.ACK i opisanym na tr.CDK.
Nie dogadamy się jak sądzę.
Domyślam się, że nie masz skanera. Poproś kogoś kto ma skaner, żeby Ci to zeskanował.
I albo wrzuć na jakąś stronę, albo mi na miala przyślesz.
18 mar 17:34
gosiaa: Basiu moge wyslac Ci to na maila ?
18 mar 17:40
Basia: Jeżeli rysunek, który mi przysłałaś nie ma błędu, czyli jeśli to jest trapez
ABDC
równoramienny, to nie ma tam nic do liczenia bo kąt CAB = kąt ABD = 51.
Przypuszczam jednak, że C i D zostały na rysunku źle umieszczone (inaczej mówiąc ma być
trapez
ABCD). Pomyślę.
18 mar 18:17
gosiaa: z góry serdecznie dziękuję
18 mar 18:24
Basia: A jednak nie to jest trapez
ABDC.
Gdyby był ABCD nie byłoby trójkąta ACK.
Punkt K jest punktem przecięcia przekatnych (informacja dla zainteresowanych).
Czyli nie ma co liczyć CAB = ABD = 51.
Myślę, że kąt na rysunku jest źle zaznaczony, albo, że jest błąd w treści i chodzi o
policzenie kąta DAB. Nie wiem czy zgadnę.
18 mar 18:28
gosiaa: Basiu jestem niezmierne wdzięczna ...zgadniesz ,zgadniesz
18 mar 18:32
Basia: Na razie mi się nie udaje. Po prostu nie wiem czy jest błąd w danych czy mam liczyć coś
innego niż napisano. I co ?
Nie możesz tego wyjaśnić ?
Odpowiedź do zadania tak sformułowanego jak na rysunku już masz.
Kąt CAB = 51
Autor zadania powinien je poprawić.
18 mar 18:54
gosiaa: Basiu zgłoszę się jeśli będę widziała o błędzie.....dziękuję Ci bardzo .Kąt CAB też
wydaje mi się ze jest 51 i to nawet widać .......czyli jest tak jak Ty piszesz ,musi być
błąd.
18 mar 19:02
Basia: Musi a domyślić się o co naprawdę chodzi jest bardzo trudno. Daj znać jak wyjaśnisz
sprawę bo sama jestem ciekawa.
18 mar 19:12
gosiaa: Na pewno dam znać .dziękuję.
18 mar 19:17
gosiaa: Basiu..... wszystko jest poprawnie zaznaczone i narysowane ..chodzi o to jak policzyć
funkcje tego kąta sinus ,cotanges czy jeszcze inaczej ......robię Ci troche klopotu ,ale
sprobuj proszę !
18 mar 22:35
Basia: To dość dużo liczenia. Możesz poczekać do jutra ?
18 mar 23:12
gosiaa: Basiu ...bardo proszę..... i z góry serdecznie dziękuję .jestem Ci wdzięczna ogromnie .
18 mar 23:31