logarytmy
magda: log
3 2 =a oblicz log
2 13,5
log
2 5 =b oblicz log
2 400
log
5 2= a i log
5 7=b oblicz log
125 28
log
6 2 =a log
6 5=b oblicz log
36 0,8
pomożcie jak to zrobić

?
18 lis 10:57
18 lis 11:22
Jolanta:
zgubiłam 0,8
| | logcb | |
ze wzoru logab= |
| |
| | logca | |
18 lis 11:24
Jolanta: | | 8 | | 4 | |
licznik =log6 |
| =log6 |
| =log64−log65=log622−b=2log62−b=2a−b |
| | 10 | | 5 | |
mianownik =2 (bo 6
2=36)
18 lis 11:35
Jolanta: | | log528 | |
log12528= |
| = |
| | log5125 | |
log
a(b*c)=log
ab+log
ac 28=4*7
log
5(4*7)=log
54+log
57= log
ab
n=nlog
ab log
54=log
52
2=2log
52
spróbuj dalej
18 lis 11:42
magda: dziekuje zrobiłam przykład drugi ale pierwszego nie rozumiem bo są inne podstawy
18 lis 12:07
Jolanta: pierwszego Twojego czy tego co robiłam
18 lis 12:10
magda: pierwszego mojego
log3 2 =a oblicz log2 13,5
18 lis 12:11
magda: pomoze ktos z pierwszym?
18 lis 13:44
ICSP: log
3 2 = a
| | 27 | | 1 | | 3 | |
log2 = |
| = log2 27 − 1 = 3log2 3 −1 = 3 |
| − 1 = |
| − 1 |
| | 2 | | log3 2 | | a | |
18 lis 13:46
heniu: Log6(64)5
4 mar 14:03
aniabb: =20
4 mar 14:05