INDUKCJA
Michal20: INDUKCJA. Czy mogłby ktos sprawdzic czy zadanie jest dobrze rozwiązane?
dla n \ge 5
zał. indukcyjne : 2n> n2
teza indukcyjna : 2n+1> (n+1)2
Dowód ;2n+1=2n*2>2*n2 ≥(#)≥ (n+1)2
2n2 ≥ n2+2n+1
n2−2n−1 ≥ 0
czyli aby wykazać to wystarczy udowodnic nierównosc z płotkiem.
czy jest to dobrze, proszę o szybką odpowiedz
18 lis 10:38
Michal20: oczywyscie sprawdzilem obie strony na początku i to jest dla n≥5
18 lis 10:39
b.: zgadza sie, ten dowod kroku indukcyjnego jest dobrze, pozostaje udowodnic (#)
jeszcze musisz sprawdzic dla n=5 (nie wiem, czy to miales na mysli piszac 'oczywyscie
sprawdzilem obie strony na początku')
18 lis 11:07
michal: tak tak, sprawdalem dla n=5

, dzięki
18 lis 12:19