obliczanie granicy funkcji
marTa: witajcie,
Dawno nie rozwiązywałam żadnego zadania dot. obliczania granicy funkcji, mógłby mi ktoś
pokazać w jaki sposób to się oblicza?
Podam przykład:
a n=5n 3-7n2+2n-1
Z góry bardzo dziękuje
18 mar 00:24
Jakub: Ten przykład możesz rozwiązać tak:
lim 5n
3-7n
2+2n-1 = lim n
3(5 - 7/n + 2/n
2 - 1/n
3) =
∞
n→
∞ n→
∞
Ułamki w nawiasach dążą do 0 czyli cały nawias jest zbieżny do 5.
n
3 jest rozbieżne do nieskończoności.
Iloczyn wyrażeń z których jedno jest rozbieżne do
∞ a drugie zbieżne do 5 daje wynik
∞
Wzory masz tutaj
305, a przykłady tutaj
1710
18 mar 00:34