prawdopodobieństwo
małysz: W grupie 30 osób 20 gra w brydża, 15 gra w szachy, a trzy osoby nie grają w żadną z tych gier.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że:
a) wybrana losowo osoba z tej grupy gra zarówna w brydża, jak i w szachy,
b) dwie wybrane losowo osoby nie grają w żadną z tych gier
17 lis 23:37
małysz: Ktoś czai to?
18 lis 00:05
Vizer: Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale osób grających jest więcej niż w ogóle wszystkich osób.
18 lis 00:08
sushi_ gg6397228:
bo jest jeszcze czesc wspolna
18 lis 00:09
małysz: No tak, część umie w to i w to.
18 lis 00:10
Vizer: Hmm faktycznie tak może być, nie załapałem na początku.
18 lis 00:11
sushi_ gg6397228:

30−3=27 w cos umieja grac
20+15− 27 = 8 czesc wspolna
20−8=...
15−8=...
18 lis 00:13
małysz: Czyli
a) 8/30
b) 3/30
Nie, ie wiem co dalej...
18 lis 00:18
wik: skrocic ulamki
18 lis 10:35
b.: b) jest bardziej skomplikowane, bo losujemy 2 osoby, a nie jedna. mozna policzyc to p−stwo
mnozac p−stwo wylosowania jednej niegrajacej osoby, a nastepnie kolejnej z pozostalych 29
18 lis 11:09
wik: ale domyslam sie, ze losowano 2 osoby, to ilosc kombinacji 2 z 3 = 3
18 lis 12:13
wik: Ω to sa kombinacje 2 el. z 30
18 lis 12:18
ytyt: ββγγ
22 wrz 13:39
ytyt: Ω mam to w dupie dziwko
22 wrz 13:39
hfgfrfgfrgrgdr:

α⇔βγδπΔΩ
∞≤≥∊⊂ggffddΩΩΩΩΩΩΩvdcd
csdwdrdsdfefdfssddffdfedsdfrgfsdsde fggggffdcdcdfrf fvfffffvxdbgdfd fdvfev
hb gbfgbhghngbtgtb
rgrgrffpfjffvvfvf
hytggtt5grtgrggrgrgr
gfggfggrgfggrgfr
fgrgergrefr
uruyhrtgrffgrtrbfrgtrgrrgrurbgrg
yrgfrfrggrhrrrhhrhrrrrr
jjjnhnhhynhbgh tgtbgthggdgfgbfgfbdsje
gtbtgtgrtbryrhdgrrbythfhfhfhfjefwrwuwoqlaj≤
∞ΔΔΔΔππγδ→→→→→mjmjjmjthmjmghhytrvrttrtrerr5frrfr
ggtgrgerrgtrghftry6tffrgrgtgggg
hghhftgthgrtgfgrfggrttrhrgffdrrrrgrrgrrgrhrrrfr yrggrfrgfrfrf
nhrgrgdrgrrggrrfrfgghgyghfhkowsdvv
tgrggtgrtggrggrgtrgrgrgrhryjrgrrurjqwweertyuioppasfghjkllzxcvbnmmm
fgfgvftrrff
gffgf
hf bgfbgbgbhthfrgthtutjthtgtf
hgnhghgbghgnhggngbggbghgytgtutqwertuioppasasdfghhhhhhjkl\zzzzzzxxxxxxxxxxxccccccc
26 mar 18:36