Rozwiąż równanie trygonometryczne
FredS: Mam do rozwiązanie równanie ale mój pomysł jest chyba zbyt prosty
| | π | | 2 | |
sin(5t+ |
| ) = cos(−4t+ |
| π) |
| | 4 | | 3 | |
| | π | |
Czy sin α nie jest równy cos β dla α=β <=> α= |
| +2kπ ? |
| | 4 | |
17 lis 23:22
FredS: Można prosić o radę?
17 lis 23:29
ICSP: czy sin60o = cos60o ?
17 lis 23:30
FredS: nie
17 lis 23:32
ICSP: wiec masz już odpowiedź
17 lis 23:33
FredS: Co ma do tego sin60 = cos60? Nie pojmuję:(
17 lis 23:37
ICSP: czekaj śpię już...
17 lis 23:40
ICSP: hmm
Nie jestem pewien ale chyba trzeba skorzystać ze wzoru :
tylko nie wiem jak tu z okresowością.
17 lis 23:44
FredS: | | 5π | |
ok, wyszło mi t=− |
| + 2kπ |
| | 12 | |
17 lis 23:57