Równanie kwadratowe z parametrem.
Juzio: Dla jakich wartości parametru a jeden z pierwiastków równania
(2a+1)x2−ax+a−2=0
Jest większy od 1, a drugi mniejszy od1 ?
Nie mam wgle pomysłu, wiadomo że jak są rózne pierwiastki to Δ>0, a dalej ?
17 lis 23:08
wik: 2a + 1 > 0
a/(2a+1) = 1 i a≠−1/2
18 lis 08:24
wik: 2a + 1 ≠ 0
18 lis 08:25
wik: a/2(2a+1) = 1
18 lis 10:14
wik: Δ>0
18 lis 10:31
Jolanta:

Δ=−7a
2+12a+8 >0
Δ
2 =368
√Δ=8
√6
a∊(−0,54;2,25)
a ≠−U{1}[2}
a∊(−0,54;−0,5) U (−0,5; 2,25)
Wik co dalej?
18 lis 10:59
wik: rozwiazac drugie rownanie i wybrac rozwiazanie nalezace do D
18 lis 11:02
Jolanta: Wik zainteresowało mnie to zadanie ale nie umiem napisac związku między x1>1 i x2 <1
tu oczekuję podpowiedzi
18 lis 11:04
wik: bo Xw = 1, wowczas mz sa po lewej i po prawej stronie jedynki
18 lis 12:16
wik: masz napisany warunek a/2(2a+1) = 1
18 lis 12:17
Jolanta: skoro tak piszesz widocznie tak jest ale nie czuje tego
18 lis 12:21
wik: a = −4a − 2
a = −2/5
Wyznacz teraz rownanie tej funkcji i sprawdz wyliczajac miejsca zerowe
18 lis 12:31