równanie trygonometryczne.
Pepsi2092: tgx=2sinx
rozwiązałem to w ten sposób, że na poczatku wyznaczyłem dziedzine dla tgx czyli x≠
π2+ kπ,
k∊ C
a
tgx=
sinxcosx
sinxcosx=2sinx ||*cosx
sinx=2sinx*cosx ||\sinx
2cosx=1
cosx=
12
x=
π3+2kπ lub x=−
π3+2kπ a w odpowiedziach jest jeszcze x=kπ niech ktoś sprawdzi i
powie mi gdzie robię błąd
17 lis 22:40
ICSP: Jak dzielisz to gubisz jedno rozwiązanie

Przenieś wszystko na jedną stronę i wyciągnij sinusa przed nawias
17 lis 22:41
:): Przecież nie możesz dzielić bo tracisz automatycznie jedno rozwiązanie na maturze już by ci
ucieli sporo pukntów.
tgx=2sinx
sinx=2sinxcosx
2sinxcosx−sinx=0
sinx(2cosx−1)=0
sinx=0 lub 2cosx−1=0 Dalej spróbuj sam/a.
17 lis 22:45
Pepsi2092: Ok. Dzięki wielkie ICSP ale czemu nie wolno podzielić przez tego sinusa w tym przypadku?
czyli tak powinno być:
2sinx*cosx−sinx=0
sinx(2cosx−1)=0
sinx=0 v cosx=12 ?
17 lis 22:46
Pepsi2092: Oka dzięki, już czaje

Dalej to jest już spacerek

Pozdrawiam
17 lis 22:47
Sufrimenda: a ja zamieniłem 2sinxcox na sin2x, czyli
sinx=2sinxcosx
sinx=sin2x
sin2x=sinx
2x=x+2kπ lub 2x=π−x+2kπ
i wyszły mi kompletnie inne wyniki. Mógłby ktoś powiedzieć dlaczego?
3 mar 20:34
cys: Sufrimenda w równościach trygonometrycznych po jednej stronie musisz mieć f.trygonometryczna,
a po drugiej liczbę.
9 mar 12:10