Bryły obrotowe
Zoka: Ma ktoś pomysł jak rozwiązać to zadanie?
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 9 cm i 12 cm obracamy dookoła
przeciwprostokątnej. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość otrzymanej bryły.
17 lis 22:35
dero2005:

a = 9 cm
b = 12 cm
c =
√a2 + b2 =
√92 + 122 =
√81 + 144 =
√225 = 15 cm
| | a*b | | 9*12 | | 36 | |
r = |
| = |
| = |
| cm
|
| | c | | 15 | | 5 | |
V =
13πR
2*c = −−−−−
P
c = πr(a+b) = −−−−−−−
18 lis 08:29
det 0:
Mój wynik V=259,2πcm3 =13πr2c(skąd to R)
18 lis 10:37
Aga: R=r
Dwa wzory na pole trójkąta.
18 lis 10:55