POMOCY!!!!
zoska: W jaki sposób mogę rozwiązać to zadanie?
Ciąg (an) jest rosnący. Ciąg bn=3an+1 jest Stałym, rosnącym czy malejącym.
17 lis 22:34
sushi_ gg6397228:
an rosnacy wiec an+1−an > 0
policz
bn+1−bn=...
17 lis 22:40
zoska: no i tu tego nie jarze . nie wiem jak zacząć gubi mnie 3an+1
17 lis 22:45
sushi_ gg6397228:
bn+1= 3*an+1 + 1
bn= 3* an +1
zapisujemy roznice, podane przeze mnie wczesniej (w kolorze niebieskim)
17 lis 22:52
zoska: czy bn =n+3 ?
17 lis 22:53
zoska: Pytania nie było
17 lis 22:54
sushi_ gg6397228:
skąd to masz
bn= n+3
17 lis 22:54
zoska: sushi proszę cię wytłumacz mi bo nie widzę tego wcale.jestem już bardzo umęczona a zależy
mi na tym. muszę dzisiaj zrobić jeszcze kilka zadań
17 lis 23:09
sushi_ gg6397228:
zapisalem o 22.52 jak maja wygladac bn+1 i bn podstawiamy teraz do wzoru
bn+1−bn=... i robimy wyliczenia===> zapisz co tam uzyskasz
17 lis 23:14
zoska: czy to b
n=3*a
n+1 to będzie koniec



/
17 lis 23:22
sushi_ gg6397228:
masz policzyc różnice wyrażenia
17 lis 23:25
zoska: bn+1−bn=3an+1+1−3an+1. nawet piszę jak żółw. wszystko idzie z opóźnieniem.
poddaję się.zostaje mi+1+1+1
17 lis 23:43
sushi_ gg6397228:
kolor niebieski= 3*an+1 + 1 − (3*an +1)= 3* an+1 − 3* an= 3 (an+1−an)
nawias czerwony patrzymy post o 22.40 i stawiamy znak nierownosci
17 lis 23:51