Udowodnij, że jeżeli liczby rzeczywiste spełniają warunki... to a+b+c=0
noga z matmy:
Udowodnij, że jeżeli liczby rzeczywiste a,b,c spełniają warunki:
a3 + pa + q = 0
b3 + pa + q = 0
c3 + pa + q = 0,
gdzie p, q ∊ R oraz a ≠ b ≠ c, to:
a + b + c = 0
17 lis 22:32
AC:
Równania powinny wyglądać tak:
a3 + pa + q = 0
b3 + pb + q = 0
c3 + pc + q = 0
czyli a,b,c są pierwiastkami wielomianu
x3 + px +q = 0 ⇒ a+ b +c =0
17 lis 22:40
karol:
27 wrz 21:21
Mila: Dla Karol.
Ostatnia linijka AC, wynika z wzorów Viete'a dla wielomianu 3 stopnia.
Suma pierwiastków jest równa 0, bo współczynnik przy x2 wynosi 0.
27 wrz 21:29