wielomiany
gosia: dany jest wielomian w(x)=x3+2x+5. wykaz ze wielomian g(x)=w(x+1)−w(x) nie ma miejsc zerowych.
prosze o pomoc
17 lis 22:23
sushi_ gg6397228:
jak bedzie wygladac w(x+1)=...
17 lis 22:28
wieligo: yyy...
17 lis 22:31
Eta:
G(x)= (x+1)3+2(x+1)+5 −x3−2x−5=x3+3x2+3x+1+2x+2−x2−2x =3x2+3x+3=3(x2+x+1)
Δ =..... <0 =>
17 lis 22:32
wieligo: i co dalej?
17 lis 22:51
wieligo: Δ wyszla mi 45
17 lis 22:57
sushi_ gg6397228:
x2+x+1 −−> dobry joke aby Δ=45
17 lis 22:58
wieligo: to trojki przed nawiasem nie bierzemy pod uwage?
17 lis 23:04
wieligo: ty sushi a lubisz chleb?
17 lis 23:06