proszę o pomoc
xxxxx: y+2x+√3 = 5+24√3+√3
4√3+√3 to jest w mianowniku
trzeba to obliczyc ja nie mogę sobię z tym poradzic
17 lis 22:20
17 lis 22:23
sushi_ gg6397228:
ile to jest 5+2==...
4
√3 +
√3=...
masz dwie zmienne
x, y wiec jak chcesz to policzyc
17 lis 22:30
xxxxx: to jest taki wzór
podstawiłam do tehowzoru i muszę z niego wyliczyć y
17 lis 22:33
sushi_ gg6397228:
to napisz, ze szukasz wzoru na prosta −−> do policzenia, to co napsialem o 22.30 −−. dwie
pierwsze linijki
17 lis 22:34
xxxxx: mam znależc równanie prostej czyli y =...... i muszę to obliczyć
17 lis 22:35
sushi_ gg6397228:
to juz wiem, napisalem, co musisz najpierw policzyc; wiec liczymy i zapisujemy obliczenia
17 lis 22:37
xxxxx: | | 7 | |
5+2=7 4√3+√3= 5√3 czyli |
| |
| | 5√3 | |
17 lis 22:39
17 lis 22:40
17 lis 22:41
sushi_ gg6397228:
teraz usuwamy niewymiernosc z mianownika po prawej stronie
17 lis 22:42
17 lis 22:45
sushi_ gg6397228:
zapisujemy cala rownosc; teraz mozemy pomnozyc obustronnie przez (x+√3)
17 lis 22:47
xxxxx: | y+2 | | 7√3 | |
| = |
| /* (x+√3)
|
| x+√3 | | 15 | |
nie wiem ale chyba to jest źle a dalej to raczej nie wiem co z tą 2 gdzie ją tam włożyć
przeniose na drugą stronę będzie −2 i co mam z nia zrobić
17 lis 22:55
17 lis 22:56
xxxxx: no właśnie bo te pierwiastki to 7*2 i √3*√3= 3 pomnożyłam i wyszło właśnie nie wiedziałam
czy to się tak robi ale chyba raczej nie to może to bedzie 14√3 nie wiem tego właśnie jak to
obliczyć 7√3*2√3
17 lis 23:00
xxxxx: przepraszam chyba coś pomieszałam
17 lis 23:01
sushi_ gg6397228:
przeciez jest 7√3 * √3 = 7*3=21
17 lis 23:02
xxxxx: no łaśnie się skapłam przeprasznm mój błąd
17 lis 23:02
sushi_ gg6397228:
poprawaimy i zapisujemy jeszcze raz
| 21 | |
| === skracamy ułamek =... |
| 15 | |
17 lis 23:03
ICSP: Z tym zadaniem to jakiś żart jest?
| x + 2 | | 5 + 2 | |
| = |
| |
| y + √3 | | 4√3 + √3 | |
x = 5 y = 4
√3
17 lis 23:03
xxxxx: | | 7√3 | | 21 | |
to jest y+2= |
| x+ |
| |
| | 15 | | 15 | |
17 lis 23:04
sushi_ gg6397228:
| | 21 | |
skracamy ułamek |
| = .... i zapisujemy w wersji cale rownanie .... |
| | 15 | |
17 lis 23:05
17 lis 23:12
xxxxx: | | 7√3 | | 3 | |
ma wyjsc wynik y= |
| x− |
| |
| | 15 | | 5 | |
17 lis 23:13
sushi_ gg6397228:
teraz prosimy
2 z lewej strony, aby poszla sobie na prawa strone
...
17 lis 23:15
xxxxx: Wszystko już wiem dziękuje za pomoc
17 lis 23:18
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
17 lis 23:24