Zadanie logiczne.
1516: Proszę o pomoc.
Kasia ma trzy kredki: czerwoną, niebieską i żółtą oraz wycięte figury: kwadrat, koło, trójkąt i
romb. każdą figurę musi pokolorować jedną kredką. Na ile sposobów może to zrobić?
17 lis 21:59
pomagacz:
□ czerwona niebieska żółta
△ czerwona niebieska żółta
◯ czerwona niebieska żółta
na kwadrat można użyć trzech kolorów, po wybraniu jakiegoś, pozostają dwa kolory na trójkąt a
następnie jeden kolor na koło:
3 * 2 * 1 = 3! = 6
możesz sobie zrobić tablicę i wstawić po różnych kolorkach na różne figury
17 lis 22:33
sushi_ gg6397228: 3*3*3*3=....
17 lis 22:33
1516: no właśnie chodzi o to, ze to nie tak

NA ILE SPOSOBÓW MOŻNA TO ZROBIĆ? WSZYSTKIE SPOSOBY


!
jak zrobiłam tylko na kredkę niebieską i mi wyszło, ze jest 27 kombinacji. Czyli razem jest ich
około 70... Niestety nie umiem tego policzyć...
20 lis 21:28