punkt przegięcia
Kinia: Proszę o pomoc!
Znaleźć punkt przegięcia krzywej:
y=2−3√x−1
17 lis 21:39
Kinia: wiem, że należy wyliczyć pochodną pierwszą a później drugą i przyrównać do 0, ale nie bardzo mi
chcę wyjść ta druga pochodna.
17 lis 21:54
Kinia: nikt?
17 lis 22:15
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia, to sie sprawdzi co i jak
17 lis 22:31
Kinia: | | 1 | |
y'(x)=(2)'−(3√x−1)'=0− |
| (x−1)−23*(x−1)' |
| | 3 | |
| | −1 | | −1 | |
y''(x)=( |
| )' * (x−1)−23+( |
| )*[(x−1)−23]' i dalej nie wiem |
| | 3 | | 3 | |
17 lis 22:46
sushi_ gg6397228:
| | −1 | | −1 | |
y '' = [ |
| * (x−1)−2/3]' = |
| * {(x−1)−2/3}' = |
| | 3 | | 3 | |
a kolor czerwony liczysz tak samo jak pierwsza pochodna
17 lis 22:51
Kinia: | | −1 | | −2 | |
czyli to będzie |
| * |
| *(x−1)−53? |
| | 3 | | 3 | |
17 lis 23:11
sushi_ gg6397228:
i teraz trzeba zrobic porzadki−−> potega ujemna oznacza, ze wyrazenie idzie do mianownika
17 lis 23:12
Kinia: | 2 | | 1 | |
| * |
| = 2/9*1/(3√(x−1)5) |
| 9 | | (x−1)53 | |
17 lis 23:20
Kinia: i teraz koniec i po prostu przyrównanie do 0?
17 lis 23:22
sushi_ gg6397228:
i teraz pytanie kiedy y '' (x)= 0
17 lis 23:23
Kinia: zaraz napiszę tu, tylko najpierw muszę na kartce, żeby to ogarnąć
17 lis 23:27
sushi_ gg6397228:
przeciez tutaj nie ma co liczyc
| | licznik | |
y'' (x)= |
| ===0 <==> licznik ====0 to znaczy x∊ ... |
| | mianownik | |
17 lis 23:29
Kinia: x nie może być jedynką i 3√(x−1)5 ma być równy 0 a to jest sprzeczność:(
17 lis 23:32
Kinia: uprzedzając pytanie pojawiło mi sie to gdy usunęłam pierwiatek z mianownika
17 lis 23:33
sushi_ gg6397228:
przeciez u nas licznik to jest
1
x∊∅
17 lis 23:34
Kinia: jak jeden jeśli jest jeszcze razy 2/9, no czyli sprzeczność tak czy siak bo ani 1 ani 2 nie są
równe 0, więc co teraz?:(
17 lis 23:35
sushi_ gg6397228:
stala * ułamek = 0 <==> ułamek = 0 i nie ma 2/9
17 lis 23:36
sushi_ gg6397228:
piszemy x ∊∅ brak punktu przegiecia
17 lis 23:36
Kinia: nie możliwe bo w odpowiedziach mam 1,2
17 lis 23:42
sushi_ gg6397228:
bo moze byl inny przyklad
17 lis 23:53
sushi_ gg6397228:
dla tego przykladu
| | 2 | | 1 | |
y '' (x)= |
| * |
| |
| | 9 | | (x−1)5/3 | |
y '' (x) >0 dla x>1
y '' (x) < 0 dla x<1
17 lis 23:58