:(
Nikita : Z podanego równania wyznacz y jako funkcję x.
17 lis 21:33
Nikita : Proszę pomóżcie.
Kombinuje trochę ale mi nie chce wyjść.:
| | x + 1 + y −1 | | x+ y | |
= |
| = |
| |
| | (y − 1)(x + 1) | | xy + y − x − 1 | |
17 lis 21:41
17 lis 21:44
Nikita : | | 1 | |
Nie, wynik ma być taki: y = |
| + 2 gdzie x ∊ R−{−1,0} |
| | x | |
17 lis 21:47
Nikita : a no w sumie
sorki nie popatrzyłam dokładnie
17 lis 21:47
Nikita : a mogę wiedzieć jak to rozwiązałeś
17 lis 21:48
Nikita : ok, już sama do tego doszłam .

Dzięki
17 lis 21:52
dero2005:
przenosimy z y na lewo z x na prawo, po prawej wspólny mianownik, itd
17 lis 21:54
Nikita : x ∊ R−{−1,0} jeszcze mam pytanie skąd w tej dziedzinie wzięła się minus jedynka

?
17 lis 21:58
dero2005:
| | 1 | |
z pierwszego wzoru + |
| =
|
| | x+1 | |
x+1 ≠ 0
x ≠ −1
17 lis 22:18