równania z paramatrem
jakkie: dla jakiego parametru t równanie 2x2-3tx+8=0 ma jedno rozwiązanie dodatnie? już
obliczyłem t1 i t2 ale mam problem jakie założenia zapisać...
17 mar 22:35
Eta:
Witam , pomogę Ci
17 mar 22:47
jakkie: super
więc co mam robić?
17 mar 22:52
Eta:
Pomogę CI !
Można tak: z wzorów Viete"a
skoro jedno m-ce i dodatnie , to: x1 = x2 >0
x1 *x2 =x1 * x1 = c/a >0
x12 = 8/2 => x12 = 4 to x1 = 2 ( bo tylko dodatnie)
teraz dla x= 2
mamy:
2*22 - 3t*2 +8 =0 => - 6t = -16 => t = 8/3
podobnie Ci wyszło z delty ( tak?)
t1 = 8/3 t2 = - 8/3
teraz już chuba wiesz ,które "t" przyjąć jako odp:
pozdrawiam!
17 mar 22:55
Eta:
Rozumiesz już to zadanie? Napisz mi
17 mar 22:56
jakkie: dziękuję bardzo!
17 mar 22:58
jakkie: tak, z delty wyszło mi t = -8/3 lub t= 8/3 i czułem, że z założenia powinno wyniknąć,
które wybrać, ale jakie to założenie? po prostu x>0?
17 mar 22:59
Eta:
Ale musiałeś mieć konkretne x>0
dlatego z wzoru Viete
"a masz x =2 czyli >0
superrr, że rozumiesz o co chodzi!
Miłych snów
17 mar 23:02