najmniejsza i największa wartość funkcji
Edyta: | | ln x | |
Znaleźć największą i najmniejszą wartość funkcji y(x)= |
| w przedziale |
| | √x | |
<1, e
83>
17 lis 20:46
Andrzej: najpierw zbadaj monotoniczność tej funkcji (pochodna, znak pochodnej )
Wyjdzie, że w przedziale <0, e2> jest rosnąca, a dalej malejąca
czyli:
największa wartość będzie dla x = e2
a najmniejsza będzie albo dla x = 1, albo dla x = e83 (policz i wybierz mniejszą)
17 lis 20:56
Edyta: dziękuję
17 lis 20:59
Edyta: nie wychodzi mi:( mogłabym prosić o doprowadzenie do wyniku pochodnej
17 lis 21:03
Andrzej: | | 2−lnx | |
pochodna po uproszczeniu: |
| |
| | 2x√x | |
17 lis 21:06
Andrzej: a przed uproszczeniem, tak na żywca:
17 lis 21:09
Edyta: i dalej mam sprawdzić y'(x)>0 i y'(x)<0?
17 lis 21:14
Edyta: i dla y'(x)>0 wychodzi mi że x>0 i lnx<2 to jak przekształcić to lnx<2 do e2?
17 lis 21:16
Andrzej: 2 = ln e2, więc
ln x < ln e2
x < e2
17 lis 21:23
Edyta: a racja

zapomniałam, że tak można zrobić

teraz już wiem w takim razie

dziękuję za pomoc
17 lis 21:25