Okrąg
hwdtel :
Na planie kartezjańskiego układu współrzędnych znajduje się przewód
elektryczny w kształcie okręgu ze średnicą.Do punktu A(1:6) na tym
okręgu doprowadzono prąd stały.Opór każdego z pół okręgów wynosi
π Ω,opór średnicy 2 Ω(wychodzącej z punktu A).Jeśli stosunek pola
przekroju poprzecznego przewodu do jego oporu właściwego wynosi 3√5 mΩ−1,
a średnica zawiera także punkt B(3;2) to jakie jest równanie okręgu zakreślanego
przez ten przewodnik.Oczywiście układ jest odpowiednio wyskalowany
17 lis 20:06
hwdtel :
Jeśli R
1−opór pół okręgu,R
2−opór średnicy to:
| R1 | | l1 | |
| = |
| =π2 ,ale R1−R2=ϱS(l1−l2),czyli
|
| R2 | | l2 | |
| | (R1−R2) | |
R1−R2=ϱS(l2*π2−l2),czyli 2 |
| *Sϱ=l2
|
| | π−2 | |
[l
1,l
2−długości półokręgu i średnicy]
Ale R
1−R
2 mamy dane,
Sϱ−(stosunek raczej hipotetyczny) także,czyli
l
2=6
√5 i zadanie jest typowo matematyczne:cdn
18 lis 07:43
det 0:
cd
Z punktu A(1;6) okręgu poprowadzono średnicę o długości 6√5,przechodzącą
przez punkt B(3:2).Napisać równanie tego okręgu.Kto to zrobi?
18 lis 07:53
wik: wyznaczamy rownanie prostej przech. przez AB,
r = 3√5
Wyznaczamy S, tj. punkt ∊ do prostej AB i odlegly od A o 3√5
piszemy rownanie okregu
18 lis 12:27
det 0:
A gdzie ten okrąg,proszę o napisane (choćby tylko wynik)
18 lis 18:27