Czy to jest dobrze?
myszzz: Czy to jest dobre rozwiązanie? Może mnie ktoś upewnić?
4. Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(2,4) i prostopadłej do prostej
2x+y-10=0
2x + y - 10= 0 A= (2, 4)
y= -2x + 10
y= 1/2x + b'
4= 1/2 * 2 + b'
4= 1 + b'
4 - 1= b'
3= b'
odp: y= 1/2x +3
17 mar 22:15
b.: wynik jest dobry
rozwiązanie w zasadzie też, choć zapisanie takich 2 linijek koło siebie
y= -2x + 10
y= 1/2x + b'
nie jest dobrym pomysłem -- pomiędzy tymi linijkami powinien być jakiś komentarz
np.
równanie danej prostej to
y= -2x + 10
więc równanie prostej prostopadłej jest postaci
y= 1/2x + b'
17 mar 22:22
myszzz: Dziękuję Tobie bardzo
17 mar 22:35