równanie
Mati: rozwiąż równanie (4x−5)2=4x2−9x+5
17 lis 19:53
ICSP: skorzystej ze wzoru. Później wszystko na jedną stronę i na sam koniec Δ i x1,x2
17 lis 19:54
Mati: ok, doszedłem do zdania 4x2−2*4x*5+52−4x2+9x−5=0 to juz teraz delte i x1 i x2?
17 lis 19:58
ICSP: Źle użyty wzór.
17 lis 19:59
Mati: mamy wzór (a−b)
2=a
2−2ab+b
2 wiec, (4x−5)
2=4x
2 − 2*4x*5+5
2 i tutaj mam błąd?
17 lis 20:03
ICSP: tylko że (4x)2 ≠ 4x2
17 lis 20:04
Mati: faktycznie, dzieki wielkie.

czyli mając (4x)
2−2*4x*5+5
2−(4x)
2 + 9x − 5=0 to teraz mam to
wszystko podnieśc do potęgi, wymnożyc, dodac odjąć i dopiero obliczac Δ?
17 lis 20:07
ICSP: a skąd nawias przy drugim 4x2?
17 lis 20:09
Mati: aby podnieść całe 4x do kwadratu. nie powinno go byc w tym miejscu?
17 lis 20:11
ICSP: (4x−5) = (4x)2 − 8*5x + 25
4x2 − 9x + 5 = 4x2 − 9x + 5
nie wiem skąd tamten drugi nawias.
17 lis 20:13
Mati: od początku, (4x)2−2*4x*5+52−4x2+9x−5=0 to jest dobrze? jesteśmy w linijce po skorzystaniu z
wzoru i przerzuceniu na jedna str.
17 lis 20:20
ICSP: teraz jest dobrze.
17 lis 20:20
Mati: ok, i teraz to podnieśc do potęgi, pomnożyc, dodac i odjąc i dopiero Δ?
17 lis 20:22
ICSP:
17 lis 20:23
Mati: a moge zredukować (4x)2 z −4x2?
17 lis 20:25
ICSP: najpierw wykonaj działanie (4x)2
17 lis 20:26
ICSP: (a * b)2 = a2 * b2
a = 4 b = x
17 lis 20:26
Mati: mam teraz problem z działaniem −2*4x*5 czy to bedzie −40x?
17 lis 20:30
ICSP:
17 lis 20:32
Mati: czyli 12x2−40x+20=0 ?
17 lis 20:34
Mati: i teraz delta x1 i x2?
17 lis 20:34
ICSP: nie zgubiłeś przypadkiem 9 gdzieś?
17 lis 20:36
Mati: masz racje, 12x2−31x+20=0 tak?
17 lis 20:38
ICSP:
17 lis 20:38
Mati: Δ=1?
17 lis 20:40
ICSP:
17 lis 20:43
Mati: ok, dzieki wielkie za pomoc.
17 lis 20:45
trusk:
3 paź 19:41
Kostek:
23
3 paź 19:43