rozkladanie wielomianu na czynniki najnizsze
karina: zadania z wielomianow
prosze o pomoc w tym zadaniu:
rozloz wielomian W(x)=x3−3x2−2x+6 na czynniki stopnia mozliwie najnizszego
17 lis 19:50
ICSP: x3 − 3x2 − 2x + 6 = x2(x−3) − 2(x−3) = (x−√2)(x+√2)(x−3)
a2 − b2 jest odpowiedzią na twoje pytanie.
17 lis 19:51
karina: mozna jeszcze pare? pomozecie?
liczba 2 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)=x3+mx2−3x+2. parametr m jest rowny... ?
17 lis 19:55
karina: liczby 3,−3,1,−1 sa pierwiastkami wielomianu:
− (x2−3)(x2+3)(x−1)(x+1)
− (x2−9)(x2−1)
−(x2−3)(x2+3)(x2−1)(x2+1)
−(x2+9)(x2−1)
17 lis 19:58
ICSP: jeżeli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w to zachodzi zależność w(a) = 0
17 lis 20:01
ICSP: −(x2−9)(x2−1)= 0
−(x−3)(x+3)(x−1)(x+1) = 0
x = 3 v x = −3 v x = 1 v x = −1
17 lis 20:02
karina: dany jest wielomian w(x)=x3−2x2+5x−9. wartosc tego wielomianu dla x=− √2 jest rowna?
17 lis 20:20
ICSP: nie mozesz po prostu wstawić za x −√2?
17 lis 20:21