PROblem
TOmek : Dany jest ostrosłup prawidlowy trojkątny. Odleglosc spodka wysokosci ostroslupa od krawedzi
bocznej jest równa d. Kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy
ma miarę α. Wyznacz objętość ostrosłupa.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
chciałbym tylko wiedzeć ile Wam wyszła krawędź podstawy(bo chyba jest błąd w odp. w ksiązce)
a=2
√3d czy Wam tak samo wyszło?
17 lis 19:50
TOmek : please poswięcie mi 1 minutkę
17 lis 19:57
rumpek: A według podręcznika ile?
17 lis 19:58
TOmek : | | d√3 | |
"wyznaczenie krawędzi podstawy ostrosłupa; a= |
| " |
| | sinα | |
17 lis 19:59
dero2005:
a = d√3*sin α
17 lis 20:01
rumpek: Zaraz podeśle rysuneczek co to ta odległość
17 lis 20:02
TOmek : a czemu moje rozwiązanie jest złę przecież 'd' to 1/3 wys. trójkąta równobocznego który jest
podstawą.
// ostatnio nie mogę rysować bo mi sie wszystko zawiesza, wiecie dlaczego
17 lis 20:04
rumpek:

To pomarańczowe to właśnie ta odległość, dalej już zadanko powinno być bardzo proste
17 lis 20:05
TOmek : Dany jest ostrosłup prawidlowy trojkątny. Odleglosc spodka wysokosci ostroslupa od krawedzi
bocznej jest równa d. Kąt nachylenia krawędzi
bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego
podstawy ma miarę α. Wyznacz objętość ostrosłupa.
ślepy jestem, omg
17 lis 20:06
TOmek : nie tę linijkę zaznaczyłem, chodziło o to ;
Dany jest ostrosłup prawidlowy trojkątny. Odleglosc spodka wysokosci ostroslupa od krawedzi
bocznej jest równa d. Kąt nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego
podstawy ma miarę α. Wyznacz objętość ostrosłupa.
17 lis 20:07
TOmek : musze sobie odpocząc od matematyki ...
17 lis 20:08
rumpek:
17 lis 20:08
dero2005:
17 lis 20:12
TOmek : pięknie dziekuje, po prostu nie potrafie czytać... ksiązka nie posiada błędu
17 lis 20:13
17 lis 20:15
TOmek : | | d3*√3 | |
V= |
| to widnieje w odpowiedziach i tyle mi wyszło po Waszej poprawce. |
| | 4sin2α*cosα | |
17 lis 20:16