[Pilne] Jak wyliczyć pierwszy wyraz ciągu?
Dawid: Witam
Mam pytanie:
Jak wyliczyć pierwszy wyraz ciągu geometrycznego?
Bardzo proszę o wytłumaczenie tego bo jutro mam kartkówkę z tego:(
Np będą tam zadania tego typu:
1
*Oblicz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego (an), gdzie S4 = 2046 q=
2
*Oblicz sumę S5 ciągu geometrycznego (an) jeśli q=−2 a2=2
17 lis 19:17
Daffcio: Witam, nie wiem
17 lis 19:22
ICSP: S4 = 2046
1 − q4
S4 = a1 *
1−q
wstawiamy.
1
1 −
16
15
2
15
2046 = a1 *
⇔ 2046 = a1 *
*
⇔
a1 = 2046 ⇔
1
2
16
1
8
a1 = 1091,2
Wystarczyło zwykłe podstawienie
q = −2
a2 = 2
czyli a2 = a1*q więc aa = −1