PROblem
TOmek : Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których prosta y=mx+1 nie ma punktów wspólnych z
okręgiem o równaniu x2−8x+y2−2y+8=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y=mx+1
x2−8x+y2−2y+8=0
podstawiam y=mx+1
otrzymuję: (1+m)x2−8x+7=0
i z tego liczę Δ<0 (sprawdzam jeszcze co się dzieje ,gdy a=0)
Dlaczego moje rozumowanie jest zle?
17 lis 18:57
TOmek : help please
17 lis 19:11
Bizon: ... nie jest złe ... tylko chyba (1+m2)x2−8x+7=0
17 lis 19:14
TOmek : zgadza sie moje niedopatrzenie, dziekuje
17 lis 19:19
Bizon: −
17 lis 19:22