matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi geomtryczne.
panna_waga:
Muszę obliczyć sumę sześciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego, gdy a
4
= 3, a
3
a
5
= −
.
2
I zrobiłam to, ale proszę sprawdźcie czy wszystko git
To tak, najpierw wyznaczyłam ciąg geometryczny, wyszło mi: a
1
= −24
1
q = −
2
i
1
1−(
)
6
2
1
S
6
= −24 *
= 13
wyszło w każdym razie,
1
1 +
2
3
ktoś miły i powie czy prawidłowo?
17 lis 18:45
Bizon:
... no chyba nie całkiem git ten wynik −
... ale ciąg Panna rozgryzła prawidłowo −
17 lis 18:49
panna_waga:
a no tak, źle odjęłam
1
1−(−
)
6
2
S
6
= −24 *
=
1
1 − (−
)
2
1
1 −
64
63
3
−24 *
= ... = −
= −15
1
1
2
4
4
Może teraz git?
17 lis 19:19
Bizon:
... no teraz git −
17 lis 19:24
panna_waga:
o proszę sama w to wątpiłam, dzięęęęki
17 lis 19:37