geo anal
noob: Napisz równanie okręgu o promieniu r=√26 przechodzącego przez punkty A=(2,7) i B=(−2,1)
17 lis 18:34
noob: help
17 lis 18:37
Bizon: napisz ogólne równanie okręgu
podstaw znany r
podstawiaj współrzędne punktów i policz współrzędne środka
17 lis 18:39
noob: po co mi wsp. środka skoro mam obliczyc równanie okregu?
juz wiem jak zrobic
17 lis 18:43
Bizon: a jak bez współrzędnych środka napiszesz to równanie?
17 lis 18:45
noob: po prostu wyliczajac a i b
ale nie wiem co dalej zrobic bo wychodzi 8a − 12b =48
17 lis 18:46
noob:
17 lis 18:49
Bizon:
a co to jest te a i b


Podstawiaj jeden punt potem drugi ... i rozwiąż układ równań
17 lis 18:51
Eta:
I dobrze

Maszeruj dalej:
otrzymasz; b
2−8b+12=0
dokończ ...........
Otrzymasz dwa okręgi spełniające warunki zadania
17 lis 18:52
noob: no te a i b to jest ten twoj S
doszedlem do postaci 8a +12b = 48 i co dalej
17 lis 18:53
noob: chcialem tak zrobic

podstawic za b a ale nie wiedzialem czy tak sie da
17 lis 18:54
noob: skad ci sie wzielo (
32b −4(skad te cztery

)
2...
nie wiem skad czworka
17 lis 18:59
noob: aha juz wiem 6 − 2 z wspolrzednej
17 lis 19:00
Eta:

S
1=(3,2) S
2(−3,6) r
2= 26
o
1: ...............
o
2: .................
17 lis 19:06
noob: kurde dziekuje
17 lis 19:10
Eta:
17 lis 19:11
noob: nastepne zadanie mam takie:
Npaisz równania stycznych do okregu x2 + y2 − 2x + 2y=0 równoległych do prostej y= 2x
nie chodzi mi o rozwiazanie tylko napisania jakim sposobem to rozwiazac
17 lis 19:15