graniastoslup
kkkk111: prosze pomocy
w graniastosłupie prawidłowym trójkątnym przekatna sciany bocznej ma dlugosc 24 cm i jest
nachylona do podstawy pod katem o mierze 30 stopni. oblicz pole powierzchni calkowitej
graniastoslupa i objetosc
17 lis 18:34
dero2005:

s = 24 cm
h = 12
a =
√s2 − h2 =
√242 − 122 =
√432 = 12
√3
| | a2√3 | | (12√3)2*√3 | |
Pp = |
| = |
| = 108√3 cm2
|
| | 4 | | 4 | |
P
b = 3*a*h = 3*12
√3*12 = 432
√3 cm
2
P
c = 2*P
p + P
b = 2*108
√3 + 432
√3 = 216
√3 + 432
√3 = 648
√3 cm
2
V = P
p*h = 108
√3*12 = 1296
√3 cm
3
17 lis 19:16