procenty
lukasz: pan kowalski zalozyl w pewnym banku dwuletnia letnia lokate terminowa w kwocie 1000zl. po dwoch
latach otrzymal 1461,1z. oblicz oprocentowanie tej lokaty w skali rocznej jezeli kapitalizacja
odsetek nastepowala co pol roku.
17 lis 18:21
lukasz: pomoze ktos
17 lis 18:36
lukasz: pomoze ktos

prosze
17 lis 18:48
lukasz:
17 lis 19:06
dero2005:
V = V
o(1 +
rm)
n
r = ?
17 lis 19:28
lukasz: tyle to tez wiem xd
17 lis 19:59
lukasz: nikt nie pomoze z tym zadaniem
17 lis 20:19
lukasz: tam ma byc 1464,1

przepraszam za pomylke
17 lis 20:20
dero2005:
1464,1 = 1000(1+
r2)
2
(1+
r2)
2 = 1,4641
lg(1+
r2)
2 = lg1,4641
2lg(1+
r2) = 0,16557
| | 0,16557 | |
lg(1+r2) = |
| = 0,08278
|
| | 2 | |
1+
r2 = 10
0,08278
1 +
r2 = 1,21
r2 = 1,21 − 1 = 0,21
r = 2*0,21 = 0,42
17 lis 20:32
lukasz: umie ktos to zrobic prosciej
18 lis 11:33
lukasz:
18 lis 15:58
dero2005:
od trzeciego wiersza
(1 + r2)2 = 1,4641
1 + r2 = √1,4641 = 1,21
r2 = 1,21 − 1 = 0,21
r = 0,21*2 = 0,42
18 lis 17:06