wielomian na czynniki, jak zrobic? prosze o pomoc
Weronika: bardzo prosze o pomoc, mam problem w rozwiazaniu zadania z wielomianow.
zadanie:
wielomian W(x)=x3−73−4x+28 po rozlozeniu na czynniki ma postac...
17 lis 18:06
gwiazda: x2(x−7)−4(x−7)=
(x2−4)(x−7)=(x−2)(x+2)(x−7)
17 lis 18:18
Weronika: dzieki wielkie, mozna jeszcze pare?

z gory dzieki
dany jest wielomian W(x)=x
3+ax
2−9x+b spelniajacy w(−1)=−16 i w(4)=49
a)wyznacz parametry a i b
b)rozloz wielomian na czynniki i wyznacz jego miejsca zerowe
17 lis 18:25
gwiazda: podstawiasz za −1 do równania i równa się −16 tak samo z 2 masz układ równań do rozwiazania.
17 lis 18:26