kto mi pomoże wciągach...
aga: kto mi pomoże w ciągach....
17 lis 17:53
Ed: bez zadan pewnie nikt
17 lis 18:03
aga: no tak,tak , ja już po prostu zaczynam nie mieć sił do nich ... a więc :
Niech r oznacza różnicę pewnego ciągu arytmetycznego an.
a)który wyraz tego ciągu otrzymamy,gdy do wyrazu a50 dodamy 2r,a który,gdy od wyrazu a100
odejmiemy 5r?
b)jaką liczbę otrzymamy,gdy od wyrazu a30 odejmiemy a 22 ?
Proszę o jakieś wytłumaczenie tego
17 lis 18:20
Ed: an+1 = an + r
an+2 = an + 2r
czyli
a)
a50 + 2r = a52
a100 − 5r = a95
b)
a30 − a22 = 8r
17 lis 18:27
aga: ale dlaczego tak w przykładzie a ? ja myślałam ,że za r trzeba podstawić liczbe , wiec wg mnie
jezeli :
np . a100 , 5r,
r=5 bo r=5*1 i potem : a1=100 a2=95 a3=90 itd .....
17 lis 18:39
aga: może to jest i niezgodne i wgl wymyślone , zbajerowane,ale po prostu nie wiedziałam kompletnie
jak to zrobić ...
17 lis 18:40
aga: czekaj ale dobrze to mam ... taki sam wynik , dobra,wielkie dzięki za pomoc !
17 lis 18:48
monita1276: wykaż że ciąg jest rosnący:
a) an=n+4, n∊N+
b) an=n2+1, n∊N+
24 lis 20:46
monita1276: pomóżcie mi w ciągach proszę o to jeden jw. wpisany pomóżcie
24 lis 20:47
Maciek: Znajdz trzeci wyraz ciągu geometycznego:
a1=2
a2=6
24 lis 20:47
Ed:
a)
a
n = n+4
a
n+1 = (n+1)+4 = n + 5
| | an+1 | |
ciag jest rosnacy jezeli an+1 − an > 0 lub |
| > 1 |
| | an | |
a
n+1 − a
n = n+5 − (n+4) = n+5 −n−4 = 1
24 lis 20:50
Ed:
Maciek a2 / a1 = q
a3 = a2 * q
24 lis 20:53
Maciek: aa już kumam dzięks Ed
24 lis 20:54