oblicz granice ciągu gdy n dąży do nieskończoności
Darex: oblicz granice ciągu gdy n dąży do nieskończoności
lim √3*n−√3n2−4n
17 lis 17:52
Darex: ja to zrobiłem tak:
lim
√3n2−
√3n2−
√4n // chyba nie można tak tego rozbić.. co ?
lim −
√4n = −nieskończoność
17 lis 17:55
gwiazda: | | a+b | | a2−b2 | |
Ze skorzystać ze wzory pomnoż to przez |
| bedziesz miec |
| |
| | a+b | | a+b | |
17 lis 17:55
Darex: rozpisz proszę bo nie czaje jak to wymnożyc ?
17 lis 17:56
gwiazda: | | √3*n−√3n2−4n* √3n+√3n2−4n | |
lim |
| |
| | √3n+√3n2−4n | |
17 lis 18:00
Ed:
a =
√3*n
b =
√3n2−4n
a
2 − b
2 = (a−b)(a+b)
| | a+b | | a2 − b2 | |
a−b * |
| = |
| |
| | a+b | | a+b | |
17 lis 18:01
Ed: oczywisce (a−b)
17 lis 18:02
Darex: czaje dzieki

czyli zrypalem kolosa
17 lis 18:05
gwiazda: Poprawisz
17 lis 18:06