wielomian
felek: prosze niech ktoś sprawdzi ile mu wyjdą a i b, bo coś mi źle wychodzi

pierwiastkami
wielomianu W(x)=x
3-x
2+ax+b są tylko dwie liczby 2 oraz -3. oblicz a i b, zapisz
wielomian w postaci czynników liniowych.
17 mar 21:40
felek: prosze niech ktoś to sprawdzi...
17 mar 21:51
taaa:
Napisz jak rozwiązywałeś? bo nie bardzo mam co sprawdzić?
czekam! i pomogę Ci
17 mar 21:53
felek: W(2)=0
W(-3)=0
i podstawiłem i nie wychodzi mi te a i b
17 mar 21:55
felek: chyba już

a=-8 a b=-20
17 mar 21:59
Eta: felek sprawdź jeszcze raz;
a = - 8 b = 12
17 mar 22:06
dar3k: a no b=12
dzięki
17 mar 22:09
Eta:
teraz rozkład tak:
podziel ten W(x) = x3 - x2 - 8x +12 przez ( x2)( x+3)
czyli przez x2 +x - 6 wynik z dzielenia
powinien być: x - 2
powodzenia! dasz już radę ?
17 mar 22:13
felek: tak dzięki tylko te a i b mi nie wychodziło
17 mar 22:15
Eta: OK! pomyliłeś znaki

( zdarza się kazdemu ( mnie tez nie raz

Powodzenia!
17 mar 22:19